Augusztusi halőrzési beszámoló

2017. Szeptember 13. 15:41:29
A kánikulai hetekben előfordul, hogy csökken a halak étvágya, nem lett kevesebb ugyanakkor a szabálytalankodó horgász a nyár utolsó hónapjában. Bár a nagy többség betartja a szabályokat, ezúttal is akadtak olyanok, akik másképpen értelmezték a balatoni horgászrendet és a törvényi szabályozást.

10 olyan horgászt ellenőriztek társaságunk halőrei, akik állami jegy, azaz engedély nélkül ültek le a vízpartra hódolni szenvedélyüknek. Mindig akadnak olyanok, akik bár állami jeggyel rendelkeznek, ám nem váltanak területi jegyet. Augusztusban ketten buktak le így, négyen próbálták meg három bottal optimalizálni fogási esélyeiket, sőt olyan is akadt aki négy botot lógatott be egyidőben felcsalizva, fogásra kész állapotban. A fogási napló vezetése, illetve annak mellőzése három horgászra hozott bajt. Egy kétfős társaság azzal halmozta a szabálytalanságokat, a hogy élve szállították nagyméretű zsákmányaikat,  köztük egy, a balatoni horgászrendben felső méretkorláttal védett (70 cm), 74 centis pontyot. Nem nehéz kitalálni, hogy milyen sors várt volna az elejtett túlméretes halra.

A halőrök szemfülességének köszönhetően a hat pontyból ötöt sikerült élve visszahelyezni a Balatonba.

 

Ebben a hónap is előkerült egy 80 méter hosszúságú eresztőháló, amelyet a halőrök járőrözés közben találtak meg, iszapba süllyedve.

A 74 cm-es ponty, valamint a szákban látszanak társai is...

A 74 cm-es ponty szabadon engedése