A halőrzés tapasztalatai a húsvéti hétvégén

2020. Április 18. 11:52:56
Ahogy azt már több helyen lehetett olvasni, nagyon sokan töltötték a hosszú hétvégét a Balatonon, hiszen a horgászat jó indok volt a sokak által megszenvedett otthon maradás megtörésére. Kollégáink 27 esetben intézkedtek szabálytalankodókkal kapcsolatban.

Több balatoni polgármester könyörgése ellenére helyenként sokan töltötték a hosszú hétvégét a Balaton parton.  Kalandozó horgásztársaink a le nem zárt szabad területeket szinte teljesen betöltötték, de sajnos a megfelelő ismeretekkel rendelkező horgászok mellett többen ezen a hétvégén vettek először a kezükbe horgászbotot.

De lássuk, mi is történt… kollégáink a lehető legkevesebb érintkezéssel igyekeztek végezni munkájukat, ennek ellenére is több száz ellenőrzést végeztek.  Sok-sok szabályosan horgászó mellett 12 esetben volt olyan, aki egyáltalán nem, hatan pedig államival igen, de területi jeggyel nem rendelkeztek. A hétvégi statisztika adataiból próbálom szétválogatni a szabályszegőket de nehezen sikerül, mert többen halmozták a szabályszegéseket. Azt hiszem, a hétvége legfájdalmasabb látványa az volt, amikor kollégáim egy parti ingatlanon engedély nélkül horgászót ellenőriztek, aki nem mellesleg öt bottal horgászott úgy, hogy egy pergető felszerelés műcsalijának hármashorgára is kukoricát tett és azt fenekező felszerelésként dobta be… ez mutatja azt, hogy mennyire nem volt fogalma emberünknek a módszerekről.

Egy másik horgász a Nyugati-övcsatornán egy pontyos merítőszákkal fogta a partszélben  ívó keszegeket. Ő kollégáimat arról szerette volna meggyőzni, hogy hiszen horgászhat 1*1 méteres hálóval. Sajnos ez is az ismeretek kisebb hiányosságait tükrözi, hiszen ennek a hálónak a neve csalihalfogó emelőháló, amivel ő próbált halat fogni az pedig merítőszák. Alapvetően az ívó keszeget abajgatni pedig nem túl jövőbe tekintő cselekedet.

A Kis-Balatonon is sikerült olyan horgászt ellenőrizni halőreinknek, aki egyszerre négy horgászbottal horgászott, amelyből három végszereléket begyalogolva juttatott a vízbe és mindezen felül egy 74 cm-es pontyot tartott meg.  A Balatonon is ellenőriztünk olyan horgászt, aki megsértette a ponty felső méretkorlátozását, igaz ő sem rendelkezett területi jeggyel, valamint fenekezős végszerelékén hármas horgot használt.

Ketten tartottak meg méreten aluli pontyot, egy horgász horgászott egyszerre három horgászbottal és a csónakos tilalmat is megsértették három esetben.

Továbbra is kérjük a Tisztelt Horgásztársakat, hogy használják a területi jegyükön olvasható halőri bejelentőt, amennyiben szabálytalanságot tapasztalnak!