Balatoni időjárás
+15°
2020. Július 29. 08:11:23 Elindult a halszállìtó autó Balatonkenesére : Várhatóan 1 óra múlva 1790 kg háromnyaras pontyot fogunk telepìteni a helyi HE kikötőjében.2020. Június 23. 10:23:50 Elindult a halszállító autó a Kis-Balatonhoz: Várhatóan fél óra múlva  250 ezer darab előnevelt pontyot  fogunk telepíteni a zalavári hídnál.2020. Június 04. 15:52:38 Elindult a halszállìtó autó Fonyódra: Várhatóan 1 óra múlva 400 db kétnyaras kősüllőt fogunk telepìteni a mólón. 2020. Május 13. 12:50:00 Elindult a halszállító autó a Kis-Balatonra: Várhatóan 1 óra múlva 50 000 darab előnevelt süllőt fogunk telepíteni a zalavári hídnál. 2020. Április 09. 09:08:54 Elindult a halszállìtó autó Keszthelyre: Várhatóan 1 óra múlva 308 kg kétnyaras balint fogunk telepìteni társaságunk telephelyén. 2020. Április 07. 14:27:00 Elindult a halszállító autó Siófokra: Várhatóan 45perc múlva fogunk 2194 kg háromnyaras pontyot telepíteni a Kilián György utcai mólónál.2020. Április 07. 10:47:19 Elindult a halszállító autó Alsóörsre: 10510 kg háromnyaras pontyot fogunk telepíteni a Veszprémvidéki HE tanyájánál várhatóan 1,5 óra múlva.2020. Március 31. 14:58:30 Elindult a halszállìtó autó Balatonföldvárra: Várhatóan fél óra múlva 710 kg két és háromnyaras pontyot fogunk telepìteni a Nyugati strandon.2020. Március 30. 14:33:12 Elindult a halszállìtó autó Tihanyba: Várhatóan 1óra múlva 2220 kg két és háromnyaras pontyot fogunk telepìteni Tihanyban.2020. Március 12. 15:04:08 Elmarad a mai balatonlellei pontytelepítés : A mai kétnyaras pontytelepítés elmarad, a tógazdaságban nem sikerült megfelelő mennyiséget fogni. 

Kedves Horgásztársak!

Az alábbi témákban várjuk hozzászólásaikat!

Kérjük, hogy a regisztrációkor pontos adatokat adjanak meg. A hozzászólások előmoderálást követően jelennek meg az oldalon.

Témák Válaszok Szerző Megtekintve
Társaságunk vezetőségéhez intézett kérdések 62 Adminisztrátor 19467

Tisztelt Vezetőség!

Érdeklődnék, hogy van-e valamilyen szintű monitorozása a balatoni törpeharcsa állománynak? Sajnos idén Csopakon horgászva nagyon rossz tapasztalataim vannak, és úgy tűnik a helyzet évről-évre rosszabb. Nem is mint horgászt aggaszt a kérdés, inkább mint természet szerető embert.

Tisztelt Tóth Ákos Úr!

Igen, a Balatoni Limnológiai Intézettel közösen végzünk egy monitorozást, kutatást. Jelenleg Tihanyban, Keszthelyen és Siófokon vannak kihelyezve varsák, amelyeket adott időközönként „felnézünk”, hogy az eredményeket dokumentálni tudjuk. Az összesítést majd az év végén fogjuk megtenni. Egyébként gyakran előfordul, hogy túlnyomó részt más élőlények kerülnek bele. A továbbiakban tervezünk Balatonkenesén és Balatonfűzfőn is kihelyezni ilyen eszközöket. Siófokon egyébként döglik a törpeharcsa, ennek okát egy korábban, másik kérdésre, de hasonló témában adott válaszomban boncolgattam.

„A törpeharcsa évtizedek óta jelen van a Balatonban, jellemzően lokálisan, bizonyos szűk területekre korlátozódva. Hasonlatosan az ezüstkárászhoz (mely halfajra bizonyos vízterekben szintén jellemző a gradációszerű felszaporodás) mindeddig nem tudott stabil és erős populációt kialakítani a víz sajátosságai, valamint speciális szaporodási stratégiája miatt. Egyes kikötőkben fel-feltűnő családokat egyszerűen el lehet távolítani egy sűrű szövésű merítőszákkal, illetve a kifogott felnőtt halakat tilos visszahelyezni a vízbe. Állományát folyamatosan karbantartja egy csak és kizárólag a törpeharcsát megbetegítő iridovírus is, ami rendszeresen tizedeli a növendék és felnőtt halakat. Sajátos szaporodási stratégiája miatt egyébként csak és kizárólag a hullámzástól védett, tiszta vizű öblözetekben képes ívni és családot nevelni, a nyílt vízen az erős hullámzás és felkavarodó víz szétveri a családokat. Később a felnövekvő egyed már megjelenhet a nyílt vízen is, de itt nem érzi jól magát, nem talál bőséggel táplálékot, éppen ezért elsősorban nádszélben, mélyebb és növényzetben gazdag kikötőkben találja meg optimális életfeltételeit. Gyérítésére törpeharcsa varsa kihelyezéssel van lehetőség, de elsősorban ott eredményes ez a módszer, ahol nagyon erős a populáció, és elsősorban az őszi időszakban hatékony.”

Üdvözlettel:

Hamvasi Miklós

Tisztelt Vezetőség!
Ha valaki 2 bottal horgászik, harmadik bottal szabad a haltadart vízbe juttatni? Nem minősül szabálysértésnek?

Tisztelt László!

Igen, lehet használni a harmadik botot radarozás céljából két bevetett horgászbot mellett.
Mivel nem minősül halfogásra alkalmas készségnek, így nem minősül szabályszegésnek.

Üdvözlettel:

Csorba Péter

Tisztelt Vezetőség!

Az elmúlt években már tapasztaltam, de tavaly többször is, az úgynevezett "horgásztatás" jelenséget. Közterületen
horgászhelyet foglaló egyén az előtte lévő vízterületen bójával megjelölt, etetett helyet létesít, majd ezt különféle juttatásokért átengedi más horgászoknak. Juttatás például: a helyet igénybe vevő horgász által kifogott halak átadása a horgásztató részére. Nem tudom ez a jelenség mennyiben felel meg az érvényes szabályoknak?

Tisztelettel
Gyulai Ferenc

Tisztelt Gyulai Ferenc Úr!

Ez természetesen nem szabályos. Amennyiben ilyet tapasztal, kérem egyből jelezze felénk a központi telefonszámunkon vagy halőri bejelentő sms-ben.

Halőri bejelentő sms: 06 30 350 33 33

E-mail: halorzes@balatonihal.hu

Üdvözlettel:

Hamvasi Miklós