Balatoni időjárás
+15°
2020. Július 29. 08:11:23 Elindult a halszállìtó autó Balatonkenesére : Várhatóan 1 óra múlva 1790 kg háromnyaras pontyot fogunk telepìteni a helyi HE kikötőjében.2020. Június 23. 10:23:50 Elindult a halszállító autó a Kis-Balatonhoz: Várhatóan fél óra múlva  250 ezer darab előnevelt pontyot  fogunk telepíteni a zalavári hídnál.2020. Június 04. 15:52:38 Elindult a halszállìtó autó Fonyódra: Várhatóan 1 óra múlva 400 db kétnyaras kősüllőt fogunk telepìteni a mólón. 2020. Május 13. 12:50:00 Elindult a halszállító autó a Kis-Balatonra: Várhatóan 1 óra múlva 50 000 darab előnevelt süllőt fogunk telepíteni a zalavári hídnál. 2020. Április 09. 09:08:54 Elindult a halszállìtó autó Keszthelyre: Várhatóan 1 óra múlva 308 kg kétnyaras balint fogunk telepìteni társaságunk telephelyén. 2020. Április 07. 14:27:00 Elindult a halszállító autó Siófokra: Várhatóan 45perc múlva fogunk 2194 kg háromnyaras pontyot telepíteni a Kilián György utcai mólónál.2020. Április 07. 10:47:19 Elindult a halszállító autó Alsóörsre: 10510 kg háromnyaras pontyot fogunk telepíteni a Veszprémvidéki HE tanyájánál várhatóan 1,5 óra múlva.2020. Március 31. 14:58:30 Elindult a halszállìtó autó Balatonföldvárra: Várhatóan fél óra múlva 710 kg két és háromnyaras pontyot fogunk telepìteni a Nyugati strandon.2020. Március 30. 14:33:12 Elindult a halszállìtó autó Tihanyba: Várhatóan 1óra múlva 2220 kg két és háromnyaras pontyot fogunk telepìteni Tihanyban.2020. Március 12. 15:04:08 Elmarad a mai balatonlellei pontytelepítés : A mai kétnyaras pontytelepítés elmarad, a tógazdaságban nem sikerült megfelelő mennyiséget fogni. 

Felel-e a horgászvezető a vendégei magatartásáért?

 

Egy horgásztársunk a behúzós horgászrend 1.4.2-es pontjával kapcsolatban küldött hozzánk levelet. Az alábbiakban közreadjuk a kérdést, és a hozzá tartozó válaszunkat.

A beérkezett kérdés:


Amennyiben egy horgászhely és horgásza érvényes engedéllyel rendelkezik,  ismerve a horgászat szabályait de a horgász hibázik ( pl. méterekkel tovább húzza be a felszerelését stb. ) akkor a szabályok szerint véglegesen betilthatják egy partszakasz horgászati engedélyezését ?

Konkrétan és tételesen mik a végleges eltiltás kritériumai ? (Itt nem arra gondoltak, hogy az adott hibázó horgásznak nem adtok többé arra a helyre engedélyt?)

Ha bojlis hibázik, akkor a behúzós horgász engedélyt nem adják ki, ha  sima pergető horgász akkor a pergetés lehetősége lesz tiltva a partszakaszon? Kérdezte az egyik polgármester.


Nyilván ha valaki egy horgászmódszer szabályaiban hibázik, akkor egyetemlegesen kell büntetni, legyen az pergető, bojlis vagy más horgász. Igaz?!

Az egyetemleges felelősség kérdése érdekes dolog, különösen, hogy ha egy horgásztató cég örök eltiltást kap, egy horgász szándékos, vagy spontán butasága miatt.
Ez azt jelentené, hogy egy-két rossz indulatú ember be tudná záratni a Süllő vendégház- Balhal, Mohosz tanya vagy a Mol horgásztanyát, hiszen ha ott valakit szabálytalanságon érnek, akkor ott retorzióként be kell tiltani a horgászatot. ( A MOL tanyán ki van írva, hogy a horgász szabályok be nem tartása nem a cég felelőssége) . ((Felvetés a Mol tanyáról.))

Az ilyen tiltás a horgászjegy.hu oldalán ingyenesen regisztrálható horgászhelyek engedélyezésére is igaz ? Ha az adott partszakaszon valaki hibázott, akkor az a hely kikerül a jövőben foglalható helyek közül. ?!

Végezetül érdeklődnék, hogy privát horgászterületek megnyitása alatt mit értenek, hogy a  magán tulajdonon horgászhat és foglalhat bárki térítés nélkül ha a tulajdonos így nyilatkozik?
Erre van, volt példa önkormányzati partszakaszon kívül?


A válasz:

Amikor a behúzós horgászatot másfél éve engedélyeztük, az volt az egyik fő alapelv, hogy ezen extra, új lehetőség kihasználása csak azok számára lehetséges, akik betartják az ezzel járó extra szabályokat. Nincs szó arról, hogy a horgászatot tiltanánk be bárhol is. Csak a behúzás lehetőségét, ami csak egy lehetőség, nem kötelezettség. A behúzás mellőzésével is lehetséges eredményesen horgászni.

A magánterületek üzleti célú kiadása kapcsán azért állapítottunk meg különleges szabályozást, mert – ellentétben a nyílt szakaszokkal – zárt területekről beszélünk, ahol a tulajdonos a behúzós horgászat engedélyeztetésével (és kifejezetten arra) adja ki a saját partszakaszát. Joggal várhatjuk el azt, hogy ezeken a területeken a tulajdonosok körültekintően hívják fel vendégeik figyelmét arra, hogy a szabályok megszegése nem elfogadható.

Az eltiltásnak nincsenek kritériumai, annyiról van szó, hogy ha egy zárt magánparti hely megbukik, akkor a továbbiakban az onnan történő bejelentkezéseket nem fogadjuk el, tehát ha behúzós horgászatra kerül sor, azzal a horgász megsérti a Balatoni Horgászrendet.

A kérdésben szóban forgó szabályozás kifejezetten a behúzós horgászrend része (1.4.2. pont). Egyértelműen nem a szabad partszakaszokra vonatkozik. Így a pergetés (mint példa) nem állja meg a helyét a behúzós horgászrenddel kapcsolatban.

A példa ott sántít, másik megközelítésből, hogy szabad partszakaszokon nem követeljük meg senkitől azt (pl: polgármester), hogy feleljen az önkormányzat területén előfordult szabályszegésekért. És nem is hisszük, hogy ezt valaki komolyan gondolná. A szabad partszakaszok megítélése azért tér el a magántulajdonú területektől, mert a magán területekre a bejutás korlátozott. Ezekre a területekre a tulajdonos haszonszerzési célzattal fogad vendégeket. Így azonban közös érdekünk is az, hogy a jövőben is megőrizzük a Balaton halállományát.

A horgásztató céggel kapcsolatban:

Igenis fontosnak tartjuk azt, hogy a horgásztatással foglalkozók (cégek, vállalkozók) figyeljenek oda az általuk koordinált horgászok viselkedésére. Erősen túlzás lenne azt állítani, hogy egy vitorláson süllő szezonban a hajóvezető hagyhatja azt, hogy a vendégei 5-6 bottal horgásszanak. Ha valaki horgászvezetéssel foglalkozik, annak alapvető kötelezettsége a horgászati szabályok betartatása. Hiszen a vendég elégedettsége mellett érdeke kell legyen a jövőbeli lehetőségek fenntartása is! Azok, akik horgásztatással foglalkoznak (pl: vitorlással süllő) az esetek nagy részében jó szakmai tudással rendelkező horgászok, akiknek nagy a helyismeretük és hajóik adottságai miatt nagy területet tudnak rövid idő alatt bejárni. Az a kár, amelyet gondatlan és felelősségtudat nélküli tevékenységgel tudnának okozni, helyrehozhatatlan lenne (pont profizmusuk miatt).

Igen, ha egy területen nem engedélyezzük a behúzást, akkor azt nem is fogjuk tovább hirdetni a behúzás céljából foglalható helyek között.

Privát területen a terület tulajdonosa dönt arról, hogy ki horgászhat ott. Ha foglalható horgászhelyet hoz létre, lehetősége van a horgaszjegy.hu-n is hirdetni a helyet, ám ezt az ingyenes lehetőséget csak azok részére tesszük lehetővé, akik partnereink a szabályok betartatásában. Akikkel kapcsolatban ennek ellenkezője merül fel, azoktól elhatárolódunk, mert nem szeretnénk, hogy Társaságunk nevét szabálytalankodó horgászokkal mossák össze.

A horgászrendet módosítani év közben nem lenne szerencsés, de várjuk a javaslatokat a jövő évi horgászrend véleményezési időszakában! 

Érvénybe lépett a csónakos tilalom!

Április 1-től érvénybe lépett a Balaton területén a csónakos horgászati tilalom, egyúttal véget ért az általános ragadozó halas tilalom, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy csukára és harcsára szabad horgászni, de csak partról.

A Balatoni Horgászrend 5. pontjában foglalt általános ragadozóhal fogási tilalom március 31-én véget ért. Valójában a ragadozó halak közül csak a csukára és a harcsára szabadult fel a fogási tilalom április 1-től, ugyanis a süllőt, a kősüllőt, a balint és a sügért továbbra is védi a törvényben foglalt fajlagos tilalmi időszakuk.

Április 1-én emellett életbe lépett a Balatoni Horgászrend 6. pontjában foglalt csónakos tilalom. Ennek értelmében a Balatonon csak partról illetve parti bejáróval rendelkező stégről szabad horgászni. Ha valaki parti bejáróval nem rendelkező stégről szeretne horgászni, akkor azt csak gázolva közelítheti meg.

Kivételt képez ez alól az északi part 50 m-es partközeli sávja (a 6. pontban részletesen körülhatárolva), ahol kizárólag nappal és kizárólag békés halakra szabad horgászni csónakból vagy akár stégről is.

 

Mivel április utolsó napja idén szombatra esik, nem kell megvárnunk május 1-jét a fent nevezett tilalmak oldásával. Tehát a süllő, a balin és a sügér fajlagos tilalma és a csónakos tilalom is véget ér 2016. április 30-án 00:00-tól. (A kősüllőre még várnunk kell július 1-ig.) 

Félreértések a szonár használati tilalommal kapcsolatban

Több horgász kérdést is kaptunk a november 1-től életbe lépett szonár használati tilalommal kapcsolatban, ezért az alábbi cikkben igyekszünk eloszlatni a félreértéseket.  

A 2013. évi CII. a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényhez kiadott 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet 28. § (19) bek. szerint: „November 1. és március 15. közötti időszakban a vermelő halállományok védelme érdekében szonár használata a halfogási tevékenységhez tilos.”  - Ez a jogszabály tehát országos érvényű, függetlenül a helyi horgászrendtől kötelező a betartása. Halászati őreink abban az esetben járnak el, ha a vízi járműben egyidejűleg halfogásra alkalmas eszközt és szonárt is találnak. (Nem vizsgálják azt, hogy az eszköz be van/volt-e kapcsolva.)

 

Hová lett a szonár-tilalom a Balatoni Horgászrendből?

 

Félreértésre adott okot, hogy a horgászok a szonár használatának tiltását nem találták a Balatoni Horgászrendben, míg a korábbi években szerepelt ott.
Az új halgazdálkodási törvény előtt a szonár használatának tilalma csak helyi, balatoni horgászrendi szinten valósult meg, ezért volt feltüntetve a területi jegyeken is. Az idézett rendeletet 2013. december 29-én adták ki, ekkor a 2014. évre szóló balatoni területi jegyek már nyomdában voltak, így került rá a tavalyi jegyekre is a szabályozás. Viszont a jogszabályok azt írják elő, hogy a helyi horgászrendben azokat a szabályokat kell feltüntetni, amelyek az országos érvényű jogszabályoktól eltérnek – így 2015-től a Balatoni Horgászrendből kivettük a szonár használatát tiltó pontot, hiszen azt a törvény tartalmazza. Erre (több más törölt pont mellett) az új horgászrendünkről hírt adó cikkünkben felhívtuk a horgászok figyelmét.

 

„Halradar” vagy szonár?

 

A másik gyakran előforduló félreértés a „halradar” kontra szonár megnevezésből ered. Néhányan ugyanis úgy gondolják, hogy a két megnevezés eltérő eszközöket takar, így ha a törvény a szonárt tiltja, a "halradar" használata szabályos. Ennek alapja egy fordítási hiba, amelynek nyomán a horgász köznyelvben a halkereső eszköz „halradar” néven terjedt el – ez a megnevezés azonban teljes mértékben helytelen. A radar (radio detection and ranging) angol mozaikszó ugyanis a levegőbe kibocsátott rádióhullámok visszaverődésének érzékelése alapján különféle tárgyak helyét tudja megállapítani, míg a szonár (sonar - sound navigation and ranging) hidroakusztikus elven működik, azaz a víz alatt kibocsátott hanghullámok visszaverődését érzékeli, és ez alapján határozza meg a víz alatti testek vagy a mederfenék helyzetét. Így a halkereső eszközöket „radar”-nak nevezni hibás, még ha a hazai kereskedők ilyen névvel is illetik termékeiket. Az angol nyelvben nem is találunk ilyen téves megnevezést, a „sonar” szó mellett a „fishfinder” van használatban. A német nyelvben pedig az „Echolot” szó használatos, amely a görög echo, azaz visszhang szóra utal.
Tehát mi a jogszabály alkalmazóiként a halgazdálkodási törvényben említett szonár alatt értjük az összes halkeresésre alkalmas eszközt.


Stégekről történő horgászat áprilisban

Több kérdést is kaptunk azzal kapcsolatban, hogy milyen feltételekkel szabad áprilisban parti bejáróval nem rendelkező vízi állásról horgászni.


A kérdésről a Balatoni Horgászrend 6. pontja ad tájékoztatást, szomorúan vettük tudomásul, hogy többen nem olvasták el figyelmesen a horgászrendet, pedig ez a horgász kötelessége a horgászat megkezdése előtt!

Az említett pont így szól:
"Április 1. – április 30. közötti időben csak partról lehet horgászni. Ebben az időszakban vízijárműről (vitorlás, csónak stb.), valamint fürdőeszközről horgászni TILOS! Kivételt képez ez alól az alábbi két partszakasz, ahol kizárólag a part menti nádas szélétől számított maximum 50 m-es sávban engedélyezett a horgászat békés halra, 06:00 és 19:00 között. Az időpontok a kikötőből való indulást, valamint beérkezést jelölik! Ezen két partmenti sávon kívül a Balaton területén közlekedő vízi járműben horgászathoz használt eszközt tartani TILOS! A parti bejáróval nem rendelkező vízi állásokat (stégeket) csak gázolva szabad megközelíteni. A horgászható partszakaszok: (...)"

Az északi part azon területein, ahol az 50 m-es parti sávban csónakkal lehet közlekedni és horgászni, természetesen az ezen sávon belül lévő stégeken is lehet horgászni, akár csónakkal megközelítve is. A Balaton többi területén viszont kizárólag úgy lehet a parti bejáróval nem rendelkező stégekről horgászni, ha azokat gázolva közelíti meg a horgász, tehát a csónakot még a horgászeszköz szállítására sem használhatják.