Balatoni időjárás
+15°
2021. December 09. 17:04:47 Elindult a halszállító kamion Balatonlellére: Várhatóan 1 óra 15 perc múlva 6452 kg kétnyaras pontyot fogunk telepíteni a kikötőmólón.2021. December 09. 15:48:02 Elindult a mai ötödik keszthelyi fuvar: Várhatóan 1 óra múlva 2560 kg kétnyaras pontyot fogunk telepíteni az Akvárium Apartmanházaknál.2021. December 09. 15:09:39 Elindult a mai negyedik keszthelyi fuvar: Várhatóan 1 óra múlva 4060 kg kétnyaras pontyot fogunk telepíteni az Akvárium Apartmanházaknál.2021. December 09. 12:30:30 Elindult a mai harmadik keszthelyi fuvar: Várhatóan 1 óra múlva 3101 kg háromnyaras pontyot fogunk telepíteni az Akvárium Apartmanházaknál.2021. December 09. 12:00:01 Elindult a mai második keszthelyi fuvar: Várhatóan 50 perc múlva 6675 kg háromnyaras pontyot fogunk telepíteni az akvárium apartmanházaknál.2021. December 09. 10:34:38 Elindult a halszállító autó Keszthelyre: Várhatóan 1 óra múlva 4175 kg háromnyaras pontyot fogunk telepíteni az Akvárium Apartmanházaknál.2021. December 07. 17:16:04 Elindult a halszállító autó Balatonlellére: Várhatóan 40 perc múlva 2430 kg kétnyaras pontyot fogunk telepíteni a kikötőmólón.2021. December 07. 14:34:05 Elindult a halszállító autó Balatonlellére: Várhatóan 40 perc múlva 2430 kg kétnyaras pontyot fogunk telepíteni a kikötőmólón.2021. December 06. 16:33:02 Elindult a mai harmadik Szántódi fuvar: Várhatóan 20 perc múlva 2620 kg kétnyaras pontyot fogunk telepíteni a Szántódi-révnél. 2021. December 06. 15:12:38 Elindult a mai ötödik földvári fuvar: Várhatóan 15 perc múlva 1560 kg kétnyaras pontyot fogunk telepíteni a nyugati strandon.

Kedves Horgásztársak!

Az alábbi témákban várjuk hozzászólásaikat!

Kérjük, hogy a regisztrációkor pontos adatokat adjanak meg. A hozzászólások előmoderálást követően jelennek meg az oldalon.

Témák Válaszok Szerző Megtekintve
Balatoni Horgászrenddel kapcsolatos kérdések 221 Adminisztrátor 59011

Tisztelt Vezetőség!

A honlapon elérhető 2022-es horgászrend (https://balatonihal.hu/media/files/BALATONI_HORGASZREND_2022.pdf) az alábbi mondatott tartalmazza: "A darabszám- és méretkorlátozások, valamint a tilalmi idők táblázata a Balatoni Horgászrend
és a 2021. évi naptár szerint aktualizálva". Gondolom az évszám frissítése nem történt meg. Ha jól gondolom a táblázaté sem, mivel a harcsa tilalmi időszaka 05. 03 -06. 15., azonban 2022.05.02 hétfőre esik. Hol érhető el az aktualizált 2022-es verzió?

Visszajelzésüket előre is köszönöm!

Üdv,
Barnabás

Kedves Barnabás!
Az Ön által hivatkozott cikk csak a horgászrendi módosítások bemutatására törekedett, amiket pirossal kiemeltünk. A változásokat természetesen a 2021-es szöveghez képest mutattuk be. A naptár szerinti aktualizálást nem tekintjük általunk történő módosításnak, mivel az törvényi szabályozás alapján automatikus, természetesen a hétvégék szerint változik. Ha előre pörget a naptárban, Ön is egyértelműen láthatja, hogy a harcsa tilalmi ideje idén május 2-án veszi majd kezdetét.
A 2021-es horgászrend 2022 január 31-ig érvényes, mivel a 2021-es balatoni területi jegyek is addig érvényesek. Így honlapunk menüjében sem változtattuk még meg a horgászrend és így a tilalmi táblázatok szövegét sem (január végéig nem is fogjuk).
Mindettől függetlenül észrevételét figyelembe véve, nehogy másnak is félreértésre adhasson okot, a linkelt cikkben olvasható horgászrendi szöveget frissítve, most már az aktualizált dátumokat találja.

Üdv.:
Nagy Gábor

Tisztelt vezetőség! Az áprilisi pergetési tilalommal kapcsolatba érdeklődnék! Harcsahorgászként az április lenne a legeredményesebb időszak, amit a süllő védelme érdekébe önök tilalom alá helyeztek. Viszont a Balatoni süllő állomány csupán 0.1%-a ívik olyan helyen ami partról meghorgászható. Szerintem a műcsalik méretének minimalizálásával, ki lehetne szűrni a tilosban horgászókat(mert ugye ez a cél). Ami más vízterületeken is működik. És a harcsa horgászok is hódolhatnának a szenvedélyüknek. Mert ugye így teljesen el van lehetetlenítve a pergetés egész tavasszal! A kerdés az lenne hogy lesz-e esetleg ezen a téren előre lépés? Tisztelettel Olti Szabolcs

Kedves Szabolcs!

Hozzászólásában olvasható, hogy "a Balatoni süllő állomány csupán 0.1%-a ívik olyan helyen ami partról meghorgászható" - ezzel a kijelentésével nem értünk egyet, ha van tudományos publikáció vagy bármely szakmai anyag, amelyre ezt alapozza, kérjük küldje el nekünk. Ha ilyen nem áll rendelkezésére, kérjük fogadja el szakmai tapasztalatainkat melyek szerint ezen érték sokszorosáról beszélhetünk.
A harcsa horgászata puhatestű csalival áprilisban is gyakorolható.
Nézőpont kérdése, hogy mit tekintünk "előre" lépésnek, a javaslata az Önétől eltérően sokaknak inkább "hátra" lépés lenne, kérem legyen megértő ezen véleményt gyakorló horgászok felé is.
Én is úgy gondolom, hogy ha pl. meghatároznánk egy 15 cm-es csali méretet (más vizeken hasonló szabályt láthatunk), attól még nagyon sok süllőt és balint megszúrnának a horgászok. Az ívás és fészekőrzés időszakában ugyanis ész nélkül szinte bárminek nekimennek ezek a halak. A korábbi áprilisi gyakorlatot szeretnénk végleg megszüntetni. Ezt pedig csak következetesen lehet, mert sajnos a horgászok egy (jelentős) részét nem lehet józan belátásra bírni. Megvolt az esélyük 2 éven át, hogy megmutassák, tudnak mértékletesen, az ívó halakra figyelve pergetni áprilisban, sajnos nem éltek vele.
(Arra utalok, hogy nem az áprilisi pergető tilalom első felvetésekor vezettük be a szóban forgó szabályt. Először azt a szabályt vezettük be, mely szerint ha ismétlődően tilalmas halat fog valaki, akkor módszert vagy helyet kell váltani, de nem érte el a kívánt célt...)

Üdv.: Nagy Gábor

Tisztelt Ügyfélszolgálat,
Érdeklődnék, hogy KISHALEMELŐ hálóval szabad-e hídról csalihalat fogni pl. Balatonmáriafürdőn, ahol több híd is van?
Semmilyen utalást nem találtam arra a horgászrendben, hogy tilos lenne, viszont állítólag a halőrök büntetnek érte.
Köszönöm

Kedves Tibor!

A szabályozás szerint megengedett 1m x 1m-es alapterületű csalihalfogó emelőháló használata, amennyiben valóban csalihal fogására használják, minden olyan területen megengedett, ahol egyébként szabad horgászni. Egy közúti híd esetében a település önkormányzata vagy az alkalmazásában álló közterület-felügyelő lehetséges, hogy nem nézi jó szemmel, ha a járdáról horgászik, vagy emelőzik valaki. De ezért akkor ők fognak eljárni és nem a halőr. Amennyiben a szóban forgó híd esetében nincs ilyen korlátozás, akkor a halőr csak abban az esetben fog beavatkozni, ha nem csalihal fogás céljából történik az emelő háló használata. Pl. sajnos volt rá korábban példa, hogy a tavaszi felúszás idején méret- és/vagy darabszám-korlátozással védett halakat fogtak egyesek ezzel a módszerrel. Azt pedig gondolom mondanom sem kell, hogy egy balinra, kősüllőre, vagy pontyra nem lehet csalihalként tekinteni...
Üdvözlettel:
Nagy Gábor