Balatoni időjárás
+15°
2021. Szeptember 16. 11:29:20 Elindult a halszállító autó Keszthelyre: Várhatóan 1 óra múlva 3119 kg háromnyaras pontyot fogunk telepíteni társaságunk telephelyén. 2021. Szeptember 07. 19:56:53 Elindult a halszállító autó Zamárdiba: Várhatóan 45 perc múlva 300 kg kétnyaras balint fogunk telepíteni a Keszeg utcai lejárónál.2021. Szeptember 07. 12:30:16 Elindult a halszállító autó Zamárdiba: Várhatóan 45 perc múlva 300 kg kétnyaras balint fogunk telepíteni a Keszeg utcai lejárónál.2021. Szeptember 07. 09:35:41 Elindult a második halszállító autó Siófokra: Várhatóan 1,5 óra múlva 330 kg (~16500 db) kétnyaras balint fogunk telepíteni a Balatonba Siófokon, a Cinege-patak torkolatánál. 2021. Szeptember 07. 08:27:24 Elindult a halszállító autó Siófokra: Várhatóan 1 óra múlva fogunk 308 kg (~15400 db) kétnyaras balint telepíteni a Balatonba Siófokon, az Arany-part keleti végénél. 2021. Július 20. 11:23:33 Elindult a halszállìtó autó Balatonkenesére : Várhatóan 1 óra múlva 2811 kg háromnyaras pontyot fogunk telepíteni a helyi HE kikötőjében. 2021. Június 22. 10:58:00 Elindult a halszállító autó a Kis-Balatonra: Várhatóan 1 óra múlva 250 000 darab előnevelt pontyot fogunk telepíteni a Zalavár és Zalaszabar közötti út mentén, valamint az I. tározó belső magterületein.2021. Június 04. 09:44:25 Elindult a halszállító autó Fonyódra: Várhatóan 45 perc múlva 16 000 darab előnevelt balint fogunk telepíteni a Fonyódi-árok balatoni torkolatánál.2021. Május 26. 10:23:36 Elindult a halszállító autó a Kis-Balatonra: Várhatóan 2 óra múlva 40 000 darab előnevelt süllőt fogunk telepíteni a zalavári hídnál.2021. Április 28. 12:36:05 Elindult a halszállító autó a Hévízi folyásra: Várhatóan 20 perc múlva 21 000 darab előnevelt csukát fogunk telepíteni a folyáson.

Kedves Horgásztársak!

Az alábbi témákban várjuk hozzászólásaikat!

Kérjük, hogy a regisztrációkor pontos adatokat adjanak meg. A hozzászólások előmoderálást követően jelennek meg az oldalon.

Témák Válaszok Szerző Megtekintve
Balatoni Horgászrenddel kapcsolatos kérdések 215 Adminisztrátor 57267

Tisztelt Vezetőség!

A Balatoni Horgászrend 6. pontjával kapcsolatban szeretnék két kérdést feltenni:

1. A 6. pont kimondja, hogy "április 1. – április 30. közötti időben csak partról szabad horgászni. Horgászható partszakaszok: A Balaton keleti medencéjének északi partján: Balatonkenesén a Peremartoni HE kikötőjének bejáratától (47°02’21,5”N; 18°04’15,9”E) Balatonfüreden az Aszófői-séd torkolatáig (46°55’55,4”N; 17°51’36,1”E) terjedő szakasz" (valamint még egy szakasz, amit nem idéznék). "Ezen két partmenti sávon kívül a Balaton területén közlekedő vízijárműben horgászathoz használt eszközt tartani TILOS! "
Kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy a fentiek értelmében, tehát Balatnkenesén - ahol csónak kikötésére alkalmas több más kikötő is van - csak a Peremartoni HE kikötőjéből lehet indulni a "horgászható" partszakaszra, vagyis ezen kikötőtől délebbre eső más balatonkenesei kikötőből nem szabad a horgászható partszakaszra elcsónakázni és ott a nádas szélétől max 50 m-ig horgászni (mivel az odafelé és visszafelé vezető úton, ami nem tartozik bele a horgászható sávba, horgászeszköz van a csónakban)?

2. A fentiekben idézett 6. pont értelmében "Ezen két partmenti sávon kívül a Balaton területén közlekedő vízijárműben horgászathoz használt eszközt tartani TILOS! " Ezen tiltással kapcsoaltban kérdezem, hogy "horgászathoz használt eszköznek" számít-e a halradar? Vagyis arra van-e lehetőség, hogy az említett áprilisi időszakban a horgász halradarral - természetesen horgászbot és felszerelés nélkül - csak felmérje a mederviszonyokat (vízmélység, törések, mélyedések, akadók, iszapos/kemény mederrészek stb), melyeket májustól horgászati céllal felkeresne? Korábban a horgászrend mintha tartalmazott volna olyat - igaz emlékeim szerint csak a november/március közötti időszakra - hogy a csónakos tilalmi, illetve korlátozott időszakban halradar sem lehet a csónakban, tehát felméréseket sem lehetett végezni. Most azonban ilyen rendelkezést nem találtam a horgászrendben.

Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat.

Tisztelettel:
Barabás-Szabó Zsolt

Tisztelt dr. Barabás-Szabó Zsolt!

Kérdéseire én is a sorszámoknak megfelelően válaszolok.
1. A halőri ellenőrzés során nem vizsgáljuk, hogy honnan hova tart az illető. A kérdés az, hogy az ellenőrzés pillanatában a horgászfelszerelést is tartalmazó vízi jármű az engedélyezett sávban tartózkodik-e, vagy sem? Bárhol jelöljük ki a határpontokat, mindig lenne egy kikötő, vagy egyesület, aki épp a határpont szomszédságában lenne. A kijelölés szempontja az volt, hogy Balatonfűzfő és Balatonkenese között több kilométer hosszan terül el nádas, illetve jelentős horgászhelyet nélkülöző partszakasz. Amikor az áprilisi csónakos tilalmat bevezettük, a horgászokat képviselő északi parti horgász egyesületek vezetői azt kérték, hogy a nád előtt pontyozóknak kedvezzünk, mert nekik ilyenkor nem áll rendelkezésre elegendő parti horgászhely. Ennek fényében született meg a kivétel. Balatonkenese strandjai áprilisban horgászhatóak, így az egyik leghosszabb horgászható partszakasszal rendelkező balatoni település ebben az időszakban. Áprilisban a békés halak a felmelegedő partszéli vizeket keresik fel, ilyenkor dobástávon egyre gyakrabban akár 20 kg feletti pontyot is fognak a horgászok, a kisebbekről nem is beszélve. Tehát semmi nem indokolja a nyílt vízi csónakos békés halas horgászatot. Kérjük, hogy Ön is fogadja el a korlátozást és értse meg a szabályalkotó szempontjait. Ezt a 30 napot csónakba ülés nélkül ki lehet bírni, a "régi" általános tilalom idején is kibírtuk.

2. Amire Ön emlékszik, az a szonár (tévesen: hal"radar") használatát tiltó jogszabály volt évekkel ezelőtt, azonban ez a szabálypont már megszűnt, a Balatonon nincs érvényben szonárhasználati tilalom. Önmagában csak a szonárt nem tekintjük horgászeszköznek, amennyiben viszont az Ön által leírt felderítést végzi, kérjük különös figyelmet fordítani rá, hogy véletlenül se legyen a vízi járművében akárcsak egy bent felejtett horog sem, mert félre értésekre adhat okot.

Üdvözlettel: Nagy Gábor

Tisztelt Vezetőség !
Megjelent a médiába ,hogy a ragadozó halak tilalmi ideje megduplázódik. Összehasonítva pl. a Fogassüllő tavai illetve a 2021 tilalmi idejét 03.01-04.30 nem látok változást. Kérem állásfoglalásukat.

Tisztelettel: Molnár Lajos

Tisztelt Molnár Lajos Úr!

Kérem, legyen szíves a honlapunkon megtalálható tájékoztatót elolvasni: https://balatonihal.hu/Hirek/Horgaszrendi-valtozasok-2021-ben
A horgászrend 31. pontjában kifejtett ragadozós tilalom időtartama bővült 1 hónappal, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a csuka fogásának tilalma 1 hónappal tovább tart majd.
(Illetve nyilván módszerbeli megkötés is történik, tehát pl. gardapergetés címszóval sem szabad majd pergetni, ahogyan ez eddig is így volt márciusban.)

Tisztelettel: Nagy Gábor

Tisztelt Hölgyem, Uram!

Az általános rend szerint kizárólag egy ágú horoggal lehet horgászni elő, vagy döglött csalihallal a Balatonon. Igaz ez a harcsázó készségre is, mint például a stupek, vagy egyéb kapható harcsázó készségek?

Köszönettel: László Gábor

Tisztelt László Gábor Úr!

Balatoni horgászrend 26. pontja alapján:

Élő vagy holt csalihallal, halszelettel való horgászat esetén kizárólag egy ágú horog használata engedélyezett! Ilyen horgászmódszernél a háromágú és kétágú horog használata a méreten aluli halak védelme érdekében TILOS!

Igen, ugyan ezek a feltételek igazak a harcsázó horgászmódszerre is!

Üdvözlettel:
Csorba Péter