V. Balatoni Horgászkonferencia

2018. Október 26. 09:21:36
Október 19-én tartotta társaságunk szokásos éves konferenciáját Siófokon. Ötödik alkalommal számoltak be kollégáink a horgászszövetségek és egyesületek képviselői, polgármesterek és a sajtó előtt a cég aktuális helyzetéről, sikerekről, nehézségekről, tervekről. A jelenlévők megismerhették a jövő évi horgászrendben tervezett apróbb pontosítások terveit, melynek véleményezésére idén is lehetőség nyílik.

A Balatoni Halászati Zrt.-t  beolvasztanák a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-be (BHN), aminek eredményeként tisztán saját előállítású halakkal lehetne biztosítani a balatoni haltelepítéseket, és ki lehet alakítani egy olyan kereskedelmi értékesítési láncot, amely minőségi balatoni hallal látja el az éttermeket. Erről Bitay Márton Örs állami földügyekért felelős államtitkár beszélt megnyitójában.

Az MTI kérdéseire válaszolva az államtitkár kijelentette: saját, de kormányzati támogatást élvező álláspontjáról tud beszámolni a két állami céggel kapcsolatban. A Balatoni Halászati Zrt. közel tíz éve már csak tógazdaságok vagyonkezelésével foglalkozik. Az összeolvadás leghamarabb jövőre várható, ennek során fontos  kérdés, hogy miként rendezzék a halászati társaság több mint 2 milliárd forintos adósságát, amelyet az állammal szemben halmozott fel tulajdonosi kölcsön formájában – fejtette ki.

Szári Zsolt vezérigazgató ehhez kapcsolódva arról beszélt, hogy a Balatoni Halászati Zrt. vagyonkezelésében lévő fonyódi és mórichegyi tógazdaságok átvételével közel duplájára, mintegy 1000 hektárnyira emelkedne cégünk haltermelési területe, amely alkalmassá tenné a társaságot a kormányzat által kitűzött célok teljesítésére.

Szári Zsolt az eredmények között említette azt, hogy két tógazdaságunk halai elsőként nyerték el az országban a Minőségi Magyar Hal tanúsítványt, továbbá azt, hogy megkapta a "balatoni hal" oltalom alatt álló földrajzi jelzést is a Balatonban élő, illetve a Balaton vízgyűjtő területén szaporított és nevelt, élő, hűtött vagy fagyasztott formában kereskedelmi forgalomba kerülő fogassüllő és ponty. Most várja a társaság, hogy a nemzeti oltalmat az unió is elismerje.

Szó esett a közelmúltban zárult és jelenleg is futó élőhely-fejlesztési beruházásainkról, így az Agrárminisztérium támogatásával a Nyugati övcsatornán elkészült mobil halrácsról és a balatoni halállomány horgászcélú fejlesztését célzó uniós projektről. Elhangzott, hogy jövő év első felében várhatóan birtokba vehetik az ideérkezők az épülő Keszthelyi Horgászturisztikai Centrumot, ahol 16 négyfős apartman szolgálja majd a horgászok kényelmét. Ennek megvalósításához szintén az Agrárminisztérium nyújt jelentős támogatást, csakúgy, mint a Kis-Balatonnál zajló horgászhely rekonstrukciós munkálatok esetében.

 

A továbbiakban Fodor Ferenc haltermelési igazgató halegészségügyi kérdésekről tartott előadást, Dr. Speciár András előadásának témája a Balatonba telepített fogassüllő elterjedése, visszafogási esélyei és növekedése volt.

A „Balatoni halállomány fenntartható, horgászati célú hasznosításának megalapozása” elnevezésű, négy évet átölelő projekt félidei eredményeiről Dr. Ferincz Árpád tájékoztatta a hallgatóságot.

A Magyar Horgászkártyáról, az abban rejlő lehetőségekről és az ahhoz kapcsolódó kötelezettségekről dr. Dérer István, a MOHOSZ elnökhelyettese tartott előadást.

Nagy Gábor, társaságunk horgászati ágazatvezetője a jegyértékesítés reformjának tapasztalatait foglalta össze és beszélt arról, hogy társaságunk jelentős változtatásokat nem, mindössze apróbb pontosításokat tervez 2019-től a Balatoni Horgászrendben.

Ezek tervezetét a horgászegyesületek írásban is megkapják, annak véleményezésére a korábbi évekhez hasonlóan idén is lehetőséget biztosít társaságunk.

A rendezvényen Balatoni Horgászatért életműdíjjal ismerték el Fekete Ferenc, a Badacsonyi Sporthorgász Egyesület elnökének  a balatoni horgásztársadalomért, a horgászélet szervezéséért, a horgászifjúság oktatásáért végzett munkáját. 

 

A Fishing&Hunting helyszínen készített képes beszámolóját ide kattintva nézhetik meg.