Egyszerűsített horgászjegyek, mégis széleskörű információ minden balatoni horgász kezében!

2017. Január 18. 15:44:43
Az idei évtől kezdve a megújult balatoni területi jegyek mellé egy új, informatív tájékoztató füzetet kapnak a horgászok, amely nagy segítséget jelent majd számukra a vízparton.

A balatoni területi jegyek korábban több hasábból álló, harmonikaszerűen hajtogatott formátumával 2017-től felhagytunk. Célunk volt az egyszerűsítés a jegy kezelhetőségében, a horgászok számára viszont szerettünk volna a korábbitól még szélesebb tájékoztatást adni azokról az információkról, amelyekre szükségük lehet a Balaton partján.

A 2017. évre kiállított területi jegyek így egyhasábos formátumot kaptak, amelyen csak a jogszabályok által megkövetelt adatok szerepelnek: ez meggyorsítja a jegy kiállítását. Minden más információt pedig egy kis füzetben jelentettünk meg, melynek címe már önmagában igen beszédes: „Balatoni Horgászrend, horgászható vízterületek, és sok más fontos tudnivaló a balatoni horgászok részére”

A jegyen a horgász adatai mellett szerepelnek azon halgazdálkodási vízterületek nevei és víztérkódjai, amelyre a jegy érvényes, de a pontos vízterületi felsorolás (pl.: a Balaton befolyóinak horgászható szakaszai) már a mellékletben kaptak helyet.

A jegy címlapja

Nagy jelentőséggel bír a jegy hátoldalán lévő „Nyilatkozat” rész. Itt a jegyet váltó horgász kijelenti, hogy a jegyen szereplő adatai helyesek, valamint hogy a jegy mellékletét képező füzetet átvette, továbbá az abban szereplő horgászrendet még a horgászat megkezdése előtt megismeri és magára nézve kötelezőnek ismeri el. Fontos, hogy az aláírás előtt valóban ellenőrizze le a horgász az adatait (és hogy valóban azt a jegytípust kapja, amit kért), mert a jegynek a tőszelvénytől való elválasztását követően módosításra már nincs lehetőség.

A jegy hátoldala

A balatoni területi jegyek hivatalos melléklete

A füzet formájú melléklet tehát a Balatoni Horgászrenddel és a horgászható vízterületek listájával kezdődik, amely kötelezettséget jelent a horgász számára.

Eztán következnek a tájékoztató fejezetek: a halgazdálkodási törvény és végrehajtási rendeletének lényegi összefoglalója; a balatoni halőrzés és a szabálytalanságok bejelentésének módja; a kirívó szabályszegések büntetési tételei; a haltelepítések gyakorlata, számai; a haljelöléses vizsgálatok módja, érdekességei és végül a Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis bemutatása.

A tájékoztató füzet nem tartozik a horgászatra jogosító dokumentumok közé, így nem köteles a horgász magánál tartani, de ez mégis erősen ajánlott, reményeink szerint sokan kézikönyvként fogják használni.
A teljes dokumentum elérhető a fenti képre vagy az alábbi linkre kattintva: