Csukatelepítési beszámoló és előrejelzés

2017. Április 11. 15:20:07
Ma összesen 14 000 db előnevelt csukát telepítettünk a Balatonba Alsóörs és Csopak térségében. Ezzel együtt már 40 000 db-ot helyeztünk ki a 250 000 db-os kötelezettségünkből, melyet csütörtökkel bezárólag tervezünk teljesíteni. 

Ma a Veszprémvidéki HE alsóörsi tanyájáról, valamint a Csopak-Paloznak HE csónakkikötőjéből kiindulva, a helyi horgászok segítségével zajlott a csukatelepítés. Holnap a fogott csuka mennyiségétől függően már terveink szerint a középső és a nyugati medence északi partjára is fogunk telepíteni az előnevelt halakból, de a munkát még a keleti medence északi partján kezdjük meg.

Az alábbi fotókkal igyekszünk bemutatni a munka teljes menetét a tógazdaságtól a Balatonig:

A nevelőtóból a zsilipen keresztül több nap alatt fokozatosan engedjük le a vizet. A vízelvezető csatornában kialakított finomszemű hálóval szűrjük az elfolyó vízzel szökő halakat. A halászmester a mérőszitával számolja ki az egy zsákba (illetve először még vödörbe) jutó mennyiséget:

A vödrökből a zsákokba öntik a csukákat, majd sűrített oxigénnel fújják fel azokat: így több óráig szállíthatóak a halak:

A szállításra váró zsákok:

Itt pedig a csukatelepítés képei láthatóak Alsóörs és Csopak térségében. A csukákat igyekszünk a vízi növényzethez minél közelebb telepíteni, hogy ott búvóhelyet és táplálékot (keszegivadék, szúnyoglárva, stb) találjanak maguknak: