A halászok nem készülnek újra halászni a Balatonon

2014. Szeptember 03. 14:35:00
Tegnapi napon, a Sonline.hu-n ( http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/ujra-halaszni-keszulnek-a-halaszok-a-balatonon-570219 ) megjelent, társaságunkat érintő cikk kapcsán az alábbi kiegészítést kívánjuk megtenni.

A cikk címe félrevezető és valótlanságot állít. Sajnálatosnak tekintjük, hogy a szerző az olvasottság növelése érdekében olyan címet választott írásának, ami köszönőviszonyban sem áll a tényekkel. Ezzel szemben Társaságunk jelenleg a tógazdaságok őszi halászatának ütemtervezését végzi, készül a munkálatokra, valamint készenlétben áll a Sió-zsilipnél kialakított angolnacsapda élesítésére, aminek használatára akkor kerül majd sor, amikor megnyitják a zsilipet. A Balaton vízterében semmiféle halászati tevékenység megkezdésére a Társaság nem készül, semmiféle halászati tevékenységet nem tervez.

2013. szeptember 1-jén hatályba lépett a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény (a továbbiakban: Hhvtv.). A Hhvtv. 5. §-a szerint a halgazdálkodási vízterületek halgazdálkodási hasznosítása során a horgászat és a horgászturizmus fejlesztése elsőbbséget élvez más hasznosítási módokkal szemben. A halgazdálkodási jog a halgazdálkodási vízterületen elsősorban horgászati célú halgazdálkodásra jogosít. Halászat vagy haltermelés a horgászat mellett, vagy önállóan akkor végezhető, ha a horgászati célú halgazdálkodás megvalósítására nincs mód. Az új halgazdálkodási szabályozás tehát a természetes vizeinken, így a Balatonon is a horgászati hasznosítást helyezi előtérbe a halászati hasznosítással szemben.