14 ponttyal bukott meg két horgász Balatonszemesen

2018. Április 09. 14:49:17
Szombaton éjjel két horgászt értek tetten kollégáink a balatonszemesi „Lapos-parton”. M. D. vecsési és G. K. enyingi lakosok összesen 14 pontyot tartottak meg, melyeket a horgászhelyük közelében 5 helyre rejtettek el.

Április 1-től új halőrzési módszerekkel, stratégiákkal törekszünk elfogni azokat a horgászokat, akik igyekeznek kijátszani a fogási kvótákat: a megengedettnél több halat próbálnak meg elvinni, és/vagy a fogási napló vezetési szabályait sértik meg. Kiemelt figyelmet fordítunk a horgászrendben „kirívó szabályszegésnek” minősített esetekre.
Az említett két személyt többszöri, hosszas megfigyelést követően sikerült tetten érjük. A horgászok a sötétedéstől közel négy órán át fogták a pontyokat, és ki tudja, hogy meddig fogták volna még, ha a kollégáink nem lépnek közbe. A megfigyelés során sikerült rögzíteni, hogy a két férfi sorozatosan megsértette a Balatoni Horgászrend 35. pontját, ugyanis gumiruhában a parttól kb. 40 m-re begázolva dobták be felszerelésüket, majd kinyitott felkapókarral visszahátrálva helyezték el botjaikat a bottartó állványukon. Mindezt úgy tették, hogy behúzásra feljogosító horgászjegyük nem volt.
A halászati őri ellenőrzés kezdetén egyikőjük 3 db pontyot mutatott, mondván ennyi volt a zsákmány. Eztán kollégáink keresésére sorra kerültek elő a pontyok: a közelben lefordított csónak alatt és az egyik férfi autójába rejtve 3-3 db fejbe vert halat találtak. A többi, nagyobb testű ponty pedig madzaggal pányvára kötve, illetve egy haltartó szákban a nádasba rejtve várta szomorú sorsát. Végül egymás mellé került a 14 db ponty. A mérés után az élő halakat visszaengedték, az elpusztultakat lefoglalták halőreink.

A két horgász állami és területi jegyét visszatartottuk. A továbbiakban feljelentjük őket a lakóhelyük szerint illetékes halgazdálkodási hatóságnál, melynek nyomán halvédelmi bírságra és az állami jegy váltásától való néhány hónapos eltiltásra számíthatnak. De épp az ilyen esetek miatt vezettük be a kirívó szabályszegések külön büntetését. E szerint a két horgász az alábbi eseteket valósította meg:


Cselekmény:

Területi jegy váltástól való eltiltás

Darabszám-korlátozás megsértése:

1-5 év

Behúzós horgászat arra feljogosító jegy nélkül:

2 év

A fogási napló vezetési szabályainak megsértése (beírt adatok meghamisítása, változtatása, egy, vagy több hal beírásának elmulasztása)

1-3 év


Ezek alapján hosszú évekre eltilthatjuk mindkét férfit a balatoni területi jegy váltásától. Ha az állami jegyet vissza is kapják, az eltiltásunk alatt csak más vizekre mehetnek horgászni.
Az esetről készült képeket és videókat az alábbiakban lehet megtekinteni:

A videóban csak olyan jeleneteket tudunk mutatni, amikor nem látszik a két horgász arca, valamint a hangot is a beazonosíthatóság elkerülése miatt vettük le.