Balatoni időjárás
+15°
2018. November 29. 12:14:55 Elindult a halszállító autó Balatonkenesére: Várhatóan 2 óra múlva 335 kg egynyaras süllőt fogunk telepíteni a helyi HE kikötőjében. 2018. November 28. 14:11:37 Elindult a halszállító autó Balatonlellére: Várhatóan 45 perc múlva 2350 kg kétnyaras pontyot fogunk telepíteni a mólón.2018. November 27. 09:31:10 Elindult a halszállító autó Balatonlellére: Várhatóan 45 perc múlva 6410 kg két és háromnyaras pontyot foguk telepíteni a mólón.2018. November 26. 15:06:34 Elindindult a mai második halszállítmány Lellére: Félóra múlva fogunk 4900 kg két- és háromnyaras pontyot telepíteni a kikötőben.2018. November 26. 14:23:26 Elindult a halszállító autó Balatonlellére: Várhatóan 45 perc múlva 2680 kg két és háromnyaras pontyot fogunk telepíteni a mólón. Az előrejelzett helyszínt az időjárási körülmények miatt változtattuk meg. 2018. November 26. 12:12:36 Elindult a halszállító autó Fonyódligetre: Várhatóan 30 perc múlva 3380 kg két és háromnyaras pontyot fogunk telepíteni az Erzsébet tábor előtti partszakaszon.2018. November 23. 11:33:19 Elindult a halszállító autó Fonyódra: Várhatóan 45 perc múlva 800 kg két és háromnyaras pontyot fogunk telepíteni a vízirendészet melletti partszakaszon. 2018. November 23. 09:48:36 Elindult a mai második Szántód fuvar: Várhatóan 1 óra múlva 2580 kg két és háromnyaras pontyot fogunk telepíteni a szántódi rév mólójáról. 2018. November 23. 08:35:27 Elindult a halszállító autó Szántódra: Várhatóan 1 óra múlva 3250 kg két és háromnyaras pontyot fogunk telepíteni a Szántódi-rév mólójáról.2018. November 22. 14:55:16 Elindult a mai második fonyódligeti fuvar: Várhatóan 30 perc múlva 2740 kg két és háromnyaras pontyot fogunk telepíteni az Erzsébet tábor előtti partszakaszon.

Kedves Horgásztársak!

Az alábbi témákban várjuk hozzászólásaikat!

Kérjük, hogy a regisztrációkor pontos adatokat adjanak meg. A hozzászólások előmoderálást követően jelennek meg az oldalon.

Témák Válaszok Szerző Megtekintve
Balatoni Horgászrenddel kapcsolatos kérdések 151 Adminisztrátor 32850

Tisztelt Admin,
Olvasgatom itt az előzményeket, valamint a szabalyozasokat, de bizonyos dolgok nem egyértelműek számomra, kérem amennyiben módjában áll világosítson fel az alábbi kérdésekben.

1.Behúzó horgászatnak számít, ha vízben állva (legyen az a parttól 1 vagy 100 méterre) végzek bedobást, de csak akkor ha kifejezetten békés halra horgászok?
2.Amennyiben pergetek, vagy harcsára fenekezek, a vízben bedobva, valamint vízben állva sem végzek behúzó horgászatot?
3.A kisbalaton területén sértek e a horgászat vagy a természetvédelmi szabályok ellen ha a nadfal vonalában vízbe gázolva parti horgászatra jogosító területi jeggyel pergetek? Természetesen nem a bontatlan nádon kigázolva..
4. A 3-as horog a kisbalatonon pergetésre nem a hídnál, valamint nem elő vagy halott hallal engedélyezett? Pl máj, szív...

Amennyiben esetleg hülyeségeket kérdezek, elnézését kérem.

Kedves "Baleys15"!

Engedje meg, hogy én is pontokba szedve válaszoljak:
1. és 2. pont esetére együttes válaszunk: A behúzás megítélésében nem vizsgáljuk, hogy milyen halra horgászik, csupán azt, hogy a horgászbot és a horog közti távolság miként alakult ki. Ha ez a távolság kizárólag a dobás által jön létre, akkor nincs probléma, horgászhat Ön akár vízben állva is (pl. pergetés, vagy nád előtti vízben állós úszózás, stb.) Azonban ha a dobást követően az említett távot megnyújtja azzal, hogy távolodik a szereléktől, (szintén függetlenül attól, hogy kimegy-e a partra, vagy sem), behúzós horgászatot végez.
3. A Kis-Balatonon a természetvédelem szabályai alapján kizárólag partról szabad horgászni. A part az szilárd, szárazföldet jelent, a víz az értelemszerűen nem a part része. Mindezek mellett halőr kollégáink azért nem szólnak, ha a bedobás erejéig, esetleg szákolás, hal kivétel esetén a nádfal vonaláig a vízbe gázol. Ez a helyzet azért lehetett így kivételes, mert tudjuk jól, hogy a Kis-Balatonon a nádas az utóbbi időben meglehetősen előre tört, sokszor a horgászhely szárazföldi része és a nádfal vége között 10-20 m-es távolság is kialakult. Ezt a helyzetet igyekszünk rendezni, a horgászhelyek rekonstrukciója jelenleg is tart. Ha végzünk a horgászállások kitisztításával, a vízbe gázolásra nem lesz már szükség.
4. Igen. Az az alapelv, hogy ami nincs tiltva, azt szabad. A hármas horgot csak a zalavári hídnál tiltjuk minden módszer esetében. Csalihallal, halszelettel való horgászat esetében pedig a horgászjegy hatálya alá eső összes területen. De ahogy Ön is utal rá, puhatestű csalival, esetleg májjal harcsára horgászva alkalmazhatja.

Üdvözlettel: Nagy Gábor

Tisztelt Ügynéző!Kérem, hogy az alábbiakban leírt kérdésemre szíveskedjen választ adni.

A Balatoni Horgászrend 32. pontja szerint A horgászzsákmányt a horgász a vízparton nem ajándékozhatja el, és a megtartani kívánt halat kizárólag a saját haltartó eszközé(be)n (szák, bilincs, pányva) tárolhatja, továbbá a horgászat befejezéséig más személlyel nem szállíttathatja el a horgászhelyről.
Kérdésem, hogy a fentiek alapján elkövetek e szabálysértést ha pl. délelőtt befejezem a békés hal horgászatát és a fogott 3 kg keszeget a fogási naplóba bejegyezve elviszem a horgászhelyről és naplemente környékén kimegyek rablóhalat fogni úgy, nálam csak egy pergetésre alkalmas szerelék van.

Illetve az is kérdésem lenne, lassan egy éve elküldött a Feleségem infót, képeket jelölt hallal kapcsolatosan e-mailben , a megadott címekre, a mai napig sem kaptunk választ, ez így van rendjén?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Csapó Ferenc Úr!

A leírt szituációban helyesen jár el, nem követ el szabályszegést.
Kérjük, hogy a jelölt hallal kapcsolatos bejelentést küldje el újra, a horgaszat@balatonihal.hu-ra. Levelező rendszert váltottunk, és lehetséges, hogy az idő alatt küldte, és így nem kaptuk meg.
Üdv.: Nagy Gábor

Tisztelt Admin!
Időnként el -el olvasom a horgászrendet és a mai nap az eltiltásoknál a következőket találtam: A megengedettnél jelentősen több készség használata: 1-3 év eltiltás. Én egyet is értek vele de kerestem a "megengedettnél jelentősen több készség" meghatározását! ezt hol találom? Szerintem ez úgy lenne helye, hogy a "A megengedettnél több készség"
használata:!
Szerintem ez nagyon félreérthető!
Várom válaszukat Kovács lászló

Tisztelt Kovács László Úr!

A felnőtt horgásznak 2 készséggel engedélyezett horgásznia. Ha 3-mal vagy többel horgászik, az a halgazdálkodási törvény megsértésének minősül, ami miatt minden esetben feljelentjük a horgászt. Ekkor közigazgatási eljárás indul ellene, aminek következménye az állami jegy bevonása néhány hónapra, valamint halvédelmi bírság megfizetése a hatóság felé. 3 bot esetén megelégszünk ennyivel. Azonban ha valaki jelentősen több bottal horgászik, akkor a fent leírt eljáráson túlmenően, plusz büntetésként (a botok számának függvényében) 1-3 évre tiltjuk el.
Egyébként pedig nincs mit félre érteni: szabályosan kell horgászni, maximum 2 db horgászkészséggel és akkor nem lehet semmi probléma.
Üdvözlettel: Nagy Gábor